Home / Domeinnaam vastleggen

Meer informatie over domeinnaam vastleggen

Je begint een eigen onderneming of hebt een vereniging of hobby waar je graag een domeinnaam voor wilt vastleggen. Waar moet je rekening mee houden en waar kun je dit het beste regelen. Op deze vragen gaan we antwoord geven om je een stap in de goede richting te helpen.

Wat is een domeinnaam?

Voordat we verder in detail treden waar je op moet letten bij het vastleggen van een domeinnaam willen we ook graag behandelen wat een domeinnaam nu precies is en inhoudt.

Met een domeinnaam verwijs je vaak naar een website, webshop of applicatie echter verwijs je eigenlijk naar een IP-adres. Dit is een ingewikkeld nummer en dat is lastig te onthouden. Een domeinnaam kun je koppelen aan zo’n IP-adres zodat wanneer iemand je domeinnaam intypt hij automatisch op de juiste plek uitkomt. Een domeinnaam is namelijk veel gemakkelijker te onthouden.

Daarnaast is een domeinnaam opgedeeld in drie delen:

  • Extensie, bijvoorbeeld .COM, of .ORG. Sommige duiden een land aan (zoals .NL), andere op het type organisatie.
  • Root domein, ook wel second level domein; je unieke domeinregistratie, tezamen met de extensie. Bijvoorbeeld de naam van je organisatie (www.mijnorganisatienaam.nl).
  • Subdomein, zoals: www. Dit eerste deel van je webadres kun je zelf gratis creëren onder elke root domein die je beheert.

Een domeinnaam vastleggen, waar moet ik rekening mee houden

Als je een domeinnaam gaat registreren dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken of de domeinnaam niet al is geregistreerd door iemand anders. Daarnaast moet je ook rekening houden met de handelsnaam van een eventueel ander bedrijf en het merk recht. Wil je een domeinnaam kopen met “Praxis” (niet dat dit nog mogelijk is maar als voorbeeld) dan mag dit in veel gevallen niet omdat Praxis alle handelsnamen en merkrechten heeft op dit woord.

Zoek dit dus eerst netjes uit zodat je zeker weet dat je de domeinnaam kunt vastleggen zonder hier mee in de problemen te komen later.

Aanbevolen domeinnaam registrars

4.9 /5
(848 beoordelingen)
€ 4,99per jaar

.NL

  • Website redirect: Ja
  • DNS beheer: Ja
  • Verhuisdienst: Ja gratis
  • DNSSEC: Ja
  • Whois privacy: Ja
  • Telefoon: Nee
4.9 /5
(848 beoordelingen)
€ 5,99per jaar

.EU

  • Website redirect: Ja
  • DNS beheer: Ja
  • Verhuisdienst: Ja gratis
  • DNSSEC: Ja
  • Whois privacy: Ja
  • Telefoon: Nee

Nog wat andere handige tips bij het vastleggen van een domeinnaam

  • Maak de domeinnaam niet te lang. Hou het zo kort mogelijk zodat het makkelijk is te onthouden voor derden.
  • Zorg dat je geen gebruik maakt van koppelstreepjes. Dit kan soms wel handig zijn maar het is gemakkelijk te onthouden als je geen koppelstreepjes gebruikt.
  • Zorg voor een catchy naam die doeltreffend is. Als mensen de naam horen of via een zoekmachine op je website komen dan is het meteen duidelijk waar de domeinnaam voor staat.

Verschillende extensies voor je domeinnaam

Enkele jaren geleden waren er nog niet zo veel verschillende extensies voor domeinnamen mogelijk maar inmiddels zijn dit er honderden. Toen kon je nog kiezen voor .NL, .COM, .NET, .ORG en dat soort extensies maar tegenwoordig heb je ook .SHOP, .ONLINE, .BLOG, .STORE en je kunt het eigenlijk zo gek niet meer verzinnen. Maar wat heb je nu aan deze verschillende extensies?

Goeie vraag en je zit dat er tot op heden nog niet massaal gebruik van gemaakt wordt maar wel steeds vaker. Vaak om meteen aan te duiden op wat voor een soort website je komt. Als iemand als extensie .SHOP heeft dan weet je gelijk dat je op een webshop terecht komt. Heeft een domeinnaam de extensie .EDU, dan weet je snel dat het waarschijnlijk over een school, universiteit of instituut gaat.

Heb je echter gewoon een Nederlands bedrijf met Nederlandse klanten en een Nederlandse website dan volstaat een .NL nog prima en voor internationaal is een .COM dan vaak nog steeds het beste.

Ik heb al een domeinnaam maar wil deze verhuizen, hoe?

Je hebt al eerder een domeinnaam vastgelegd maar bent niet tevreden over de huidige partij of je kunt ergens anders de domeinnaam goedkoper registreren. Dan moet je domeinnaam verhuizen naar een andere hosting provider. Als er verder niks aan je domeinnaam gekoppeld zit zoals een website of e-mail dan kun je deze redelijk eenvoudig verhuizen naar een nieuwe partij. Zit er wel e-mail en een website of webshop gekoppeld aan je domeinnaam dan kun je beter even contact opnemen met de hosting provider in kwestie om te vragen of zij bijvoorbeeld ook een verhuisservice hebben om alles netjes voor je te verhuizen.

Een domeinnaam verhuizen bestaat vaak uit deze stappen:

  1. Vraag een verhuistoken op bij je huidige hosting provider (registrar) op
  2. Zeg de domeinnaam op per contractdatum bij je huidige partij
  3. Verhuis de domeinnaam met de verhuistoken naar de nieuwe hosting provider
  4. Verhuis eventueel de website en e-mailgegevens of laat dit door de hosting provider doen.

Hulp nodig bij het overstappen?

Bij Hostingvergelijker.nl zitten experts klaar die je graag helpen met het overstappen naar een andere hosting provider. Zij stellen je een aantal vragen en aan de hand van de antwoorden komen zij met een advies. Samen komen we dan tot een hosting provider die geschikt is voor de wensen die je hebt.

Nu makkelijk overstappen